Značka na reveru odela

Kako smo počeli da nosimo značke na reveru

Otkrijte istoriju ovog univerzalnog ukrasa i njegov značaj kroz različite kulture i životne sfere.

Značke koje danas nosimo na reveru imaju dužu istoriju nego što se misli; elementi današnjeg dizajna razvijali su se u starim civilizacijama, a u dva navrata značke su doživele pravi uzlet u umetničkom i političkom životu.

Saznajte kako smo počeli da nosimo značke na reveru.

Drevni Egipat i Kina: kolevke dizajna današnjih znački

Iako su se u starim civilizacijama nosila statusna obeležja drugog tipa, i pripadnost različitim slojevima i frakcijama pokazivala svakodnevnim aktivnostima, životnim stilom i odećom, za postojbinu znački kakve nosimo danas možemo uzeti Egipat.

Zanatsko – umetnički proces izrade emajliranih ukrasa sa umetnutim ravnim delovima datira iz 1800. godine pre Hrista. Nakit i drugi dekorativni predmeti tada su se u Egiptu pravili lemljenjem žica, praveći najfinije filigranske predmete.

Oko 600 godina kasnije, u antičkoj Grčkoj, umetnici dodaju nešto novo: prostor između fino uvijenih filigranskih žica punili su staklenim prahom, a potom sve stavljali u vatru. Staklo se topilo i formiralo raznobojne gleđosane prevlake atraktivnog izgleda. Ovakvi ukrasi bili su privlačni ne samo zbog fantastičnog dizajna, već su bili i čvrsti i prilično otporni na lomljenje: staklene dopune bile su tvrde.

Najfiniji dekorativni predmeti i nakit kompleksnog dizajna nosili su, razume se, viši slojevi, a niži su raznim jeftinijim tehnikama njihov stil podražavali. Materijalne ostatke ovakvog nakita možemo videti u najboljim svetskim muzejima: jedna od najbogatijih kolekcija ovakvog nakita danas pripada Luvru.

Trendovi su sa civilizacijama rasli i padali, a sa njima se menjao i način izrade i nošenja nakita i simbola statusa i opredeljenosti. U međuvremenu, Kina je postala autoritet u izradi emajliranih ukrasa, mada oni u toj zemlji postaju zaista popularni tek od vladavine cara Jingtaija, od sredine 15. veka naše ere. Metalni predmeti dobijaju kvarcne i feldsparne glazure i dodatke.

Ipak, tada nema oblika znački kakav se nosi danas.

Ekspanzija znački u društvenom životu

Prvi talas popularnosti znački dešava se sredinom dvadesetog veka – sve one značke kojima se danas trguje na buvljacima i po antikvarnicama su u prošlosti pravljene da označe važne događaje, poput samita, kongresa, Olimpijskih i drugih sportskih igara i raznih priredbi.

Značke za rever

Najvažniju primenu tada nalaze u javnom političkom deklarisanju.

Dekor politički angažovanih

Izrada znački za odela doživela je ogromnu ekspanziju u zemljama Sovjetskog saveza i Narodnoj Republici Kini, sredinom prošlog veka. Najpopularnije su bile značke sa likom Lenjina i Mao Cetunga: nosile su ih pristalice i članovi Komunističke partije. U Čehoslovačkoj, mladi buntovnici su sedamdesetih nosili značke sa Maovim likom da isprovociraju protivnike tada već neutralizovane Komunističke partije Čehoslovačke.

S druge strane, u SAD značke postaju popularne od pedesetih godina – karakteristične američke zastavice na reveru nosili su Republikanci sedamdesetih, a nezaobilaznim detaljem učinio ih je Ričard Nikson.

Jedan od njegovih asistenata primetio je taj detalj u filmu Roberta Redforda „Kandidat”, Niksonu se dopala ideja, pa je naložio svom osoblju da ih stalno nose. Javnosti nisu promakle male američke zastave na reverima, pa su ubrzo postale simbol Niksonovih pristalica i patriotski nastrojenih republikanaca.

Njegov potez prati i Džordž Buš nakon napada na Svetski trgovinski centar.

Stil, stav i pripadnost

Drugi talas popularnosti znački dešava se upravo sada, pred našim očima: od pre nekoliko godina, počinje izrada znački u primarno dekorativne svrhe.

Značke na reveru

Značke više nisu rezervisane samo za pripadnike određenih političkih frakcija i organizacija, niti goste nekog važnog, masovnog događaja: nezavisni umetnici ih dizajniraju sami, reklamiraju preko društvenih mreža i prodaju onlajn. Proizvodnja ostaje masovna zahvaljujući tehnologiji, ali bogatstvo detalja i poruka čini one koji odaberu neki unikatni bedž upadljivim u masi.

Ne nose se samo na reverima – ima ih svuda, od torbi i rančeva, do jakni, cipela i šešira!

Bilo da ih nosite za ukras ili da ponosno naglasite pripadnost i stav, najbitniji su dobar dizajn i kvalitet bez kompromisa.

U Alvetu, posvećujemo posebnu pažnju svakoj znački koju izradimo, prateći stroge standarde kvaliteta. Kada je u pitanju izrada znački za odela Alveto stručni tim će saslušati Vaše želje i ideje, po kojima ćemo dizajnirati finalni proizvod – značku koju ćete nositi s ponosom.


Објављено

у

од

Ознаке: