Blog

Koini metalna galanterija

Šta je metalna galanterija – vrste, istorija i namena

Metalna galanterija obuhvata širok izbor predmeta, od nitni, šrafova, držača polica, pa sve do ukrasne metalne galanterije čija se izrada obavlja veoma pažljivo i za koju je neophodna velika stručnost kako bi se predmet izradio da izgleda lepo, elegantno i funkcionalno.

Najčešći metalni komadi su šrafovi, kvake, baštenski nameštaj, ali i izrada finih privezaka, medalja, plaketa, i ostalih ukrasnih detalja kojima se bavi kompanija Alveto, spada u metalnu galanteriju. Pročitajte šta je metalna galanterija i zašto vam može biti važna.

Istorija metalne galanterije

Koini metalna galanterija

Najstariji i najpoznatiji oblik metalne galanterije je kovani novac. Koini su možda najstariji predmeti metalne galanterije na našoj planeti, a majstori su ih kovali ručno, uz pomoć tadašnjeg dostupnog oruđa.

Kraljevi su mahom stavljali svoj lik na novčić, kako bi pokazali svoju moć i obezbedili poštovanje kod stanovnika.

Metalni novac se koristi već skoro 3.000 godina. Do tada su se koristila poljoprivredna dobra i sirovi resursi kao transakcioni oblik plaćanja.

Najstariji metal koji se koristio u izradi novca je bakar, ali ova tradicija se zadržala dugo, pa se u Srbiji do pre 10 godina koristio kao materijal za izradu novca. Tada je zamenjen presvučenim čelikom, jer je on znatno jeftiniji za izradu.

U Staroj Grčkoj, metalni novac je u trgovini počeo da se koristi oko 1000. godine pre nove ere. Novac se pravio od različitih metala, poput zlata, srebra, bakra, platine, nikla, gvožđa, cinka, kalaja, aluminijuma.

Zlato i srebro nisu korišćeni u svom čistom obliku, jer su previše mekani za izradu nečega što treba da bude u svakodnevnoj upotrebi i prolazi kroz veliki broj ruku. Pri izradi novca se koriste najčešće dve tehnike, a to su kovanje i livenje.

Metalna galanterija kakvu znate

Danas metalna galanterija obuhvata sve od šrafa do šarki ormara. Metal se pokazao kao veoma zahvalan materijal, po pitanju otpornosti, čvrstine i dugotrajnosti. Zahvalan je i kada je u pitanju savijanje, ukoliko profesionalac pravilno rukuje sa materijalom.

Izrada metalnog nameštaja, odnosno, metalnih konstrukcija za stolove, stolice i garniture umesto drveta je sve popularnija, jer metal nameštaju daje moderan i minimalistički stil. Baštenski nameštaj se veoma često izrađuje od metalnih materijala, a može se bojiti u razne boje, kako bi se postigao željeni efekat.

Takođe, metalni ormarići i kasete su veoma čest izbor kancelarijskog nameštaja, jer radnom prostoru daju poslovni stil, a veoma su praktični i otporni na habanje, odnosno, svakodnevnu upotrebu.

Osim toga, u metalnu galanteriju koja se najčešće koristi, spadaju mali delovi za razni nameštaj, opremu, predmete, prevozna sredstva, i slično. To su šrafovi, žabice, kvake, kao i sva ostala sitna metalna galanterija koja se nalazi u skoro svakom predmetu koji danas koristimo.

Fina, ukrasna metalna galanterija

Značke za rever

Osim dobro poznate metalne galanterije koja podrazumeva izradu svakodnevnih predmeta, postoji i segment ovog posla koji poprima gotovo umetnički oblik.

Alveto kompanija vrši vrhunsku izradu ukrasne metalne galanterije. Mi nudimo pažljivu, ručnu izradu svakog tipa proizvoda. Značke su uvek imale posebno mesto i funkciju, a njihova upotreba datira još od antičke Grčke. Svakako je poznata njihova upotreba u političkim krugovima.

Na značkama su se često nalazile i zastave određenih zemalja, posebni praznici i poruke. Mnogi vojnici su svoje uspehe merili prema značkama i ordenju koje su dobijali.

Danas, značke postoje i u slobodnoj prodaji u komercijalne svrhe, za privatnu upotrebu, a na njima se može izraditi ono što poželite. Ovo je veoma lep i elegantan poklon, koji će zasigurno privući pažnju.

Sa druge strane, privesci su nešto što se veoma često nosi i koristi, pa njihova izrada mora da bude visoko kvalitetna, što Alveto zasigurno obezbeđuje.

Privesci su čest promotivni materijal na marketinškim okupljanima, pa može se reći da predstavljaju jedan od reklamnih segmenata metalne galanterije. Veoma je važno da privezak izgleda kvalitetno, ukoliko želite da proizvedete željeni efekat.

Obezbedite sebi najfinije predmete metalne galanterije, obradujte nekoga lepim znakom pažnje poput značke, plakete ili priveska iz Alveto proizvodnje.